LIPSĂ TOTALĂ DE TRANSPARENȚĂ LA CONSILIUL JUDEȚEAN DÂMBOVIȚA! PROIECTUL DE RESTAURARE DE LA CURTEA DOMNEASCĂ S-A SEMNAT CU UȘILE ÎNCHISE!

Consiliul Județean Dâmbovița anunță, astăzi, printr-un comunicat de presă, semnarea contractului pentru execuția de  lucrări de restaurare și conservare din proiectul intitulat Impulsionarea dezvoltării județului Dâmbovița și păstrarea identității culturale a fostei capitale a Țării Românești prin conservarea, protejarea, dezvoltarea și valorificarea Ansamblului Monumental Curtea Domnească din Târgoviște”, proiect în valoare totală de 13.347.074,56 lei. La ședința de semnare nu a fost invitată și presa, considerând conducerea județului că trei fotografii din sală și un comunicat ar trebui să mulțumească pe toată lumea. Nu este așa! Era firesc și normal ca la un asemenea moment presa să fie invitată! Jurnaliștii ar fi avut șansa să solicite detalii din acest proiect din partea echipei care se va ocupa de implementarea lui. Dincolo de acest aspect, atrage atenția faptul că nu apare nicăieri în comunicat denumirea firmei care a câștigat licitația, ci doar numele reprezentantului firmei, un oarecare Ennio Piazza, prezent și el la „ședința foto” din sediul Consiliului Județean.

La ședința de semnare au participat și managerul Complexului Național Muzeal Curtea Domnească din Târgoviște, Ovidiu Cîrstina, reprezentantul firmei italiene câștigătoare a contractului, Ennio Piazza, dar și reprezentanți ai direcțiilor de specialitate din cadrul CJD – Valeriu Florin Gilia, director general Direcția Generală Programe Europene, Vasile Dinu, director general al Direcției Generale de Infrastructură, și Mădălina Breazu, șef serviciu Programe Europene.”- scrie în comunicat.

Așdar, nimic despre firma care va lucra la Târgoviște! Din comunicat rezultă doar că ar fi o firmă din Italia. Întreaga poveste ni se prezintă însă, ambalată foarte frumos, cu trimitere la Florența și la amintirile călătorilor străini despre  Florența Valahă. 

Dumneavoastră, care sunteți din Italia, puteți asemăna Târgoviștea cu orașul Florența. Târgoviște a fost capitală timp de peste 300 de ani; de aici a plecat visul de unire a celor trei țări românești. Aici au avut reședința domnitori importanți în istoria românească. Din partea mea și a vicepreședinților Luciana Cristea și Alin Manole aveți tot sprijinul și așteptăm să ne chemați când începeți lucrările”. – a precizat ALEXANDRU OPREA, președintele Consiliului Județean Dâmbovița.

Cam atât despre cine va lucra. Să încercăm să aflăm mai departe ce va lucra! Vă reamintim că acest proiect nu a fost niciodată dezbătut public de facto, ci doar de iure, pentru a păcăli finanțatorul, în speță Uniunea Europeană.

Prin implementarea acestui proiect, se urmărește valorificarea durabilă a Ansamblului Monumental Curtea Domnească prin conservarea și protejarea obiectivelor istorice: ruinele bisericii-paraclis, Turnul Chindiei, Biserica Domnească Mică „Sf. Vineri” și Biserica Domnească „Adormirea Maicii Domnului” din cadrul complexului.”

Nu ni se spune clar ce anume vor face la fiecare obiectiv menționat. Biserica Domnească știm că nu are nici acum șansa restaurării picturii, o șansă pe care o așteaptă de zeci de ani. Dar cum nu are nici iconostas, nu ne grăbim nici cu pictura. Ce lucrări vor face acolo, nu scrie nicăieri. Sperăm să nu-i pună termopane. Biserica are încă ferestrele ei din lemn, ceea ce este o raritate la monumentele din țara noastră. Mai departe.

„Printre obiective se numără realizarea unui spațiu pentru evenimente și piese de teatru, de audio ghiduri pentru turiștii străini, dar și a unui centru pentru practică arheologică destinat studenților și a unui cadru medieval potrivit pentru filme. În plus, se au în vedere facilități pentru persoanele cu dizabilități, respectiv un elevator cu șenile și panouri de informare cu text scris în alfabetul Braille.”

Cum va fi acel spațiu destinat spectacolelor de teatru? Curtea are deja „un coteț” unde se vând bilete și nici împrejurimile nu arată prea bine, acum se dorește construirea în incinta curții, a unui spațiu pentru spectacolele de teatru?

Se vor achiziționa, de asemenea și audio-ghiduri? S-au cheltuit bani pentru ele și la proiectul precedent și nu știm dacă vreodată vreun turist a beneficiat de audio-ghiduri. Era un zvon cum că nu ar fi fost funcționale. Se acceptă se le mai cumpărăm odată dacă „echipa de proiect” ne garantează că vor funcționa. Cine sunt membrii echipei de implementare a proiectului? Nu se precizează. În shimb, mai apare această afirmație:

„Nu în ultimul rând, se dorește concretizarea parteneriatului pentru „Circuitul turistic al capitalelor”, urmând ca acesta să fie promovat de agențiile de turism implicate.”

Despre circuitul capitalelor s-a mai vorbit. Actualul președinte, Alexandru Oprea a promis că va lucra împreună cu Consiliul Județean Argeș pentru realizarea acestui proiect care nu este un itinerariu turistic, așa cum este prezentat aici. Este un proiect major european care prevede restaurarea monumentelor din orașele partenere și reabilitarea infrastructurii care traversează aceste orașe, în speță Târgoviște, Câmpulung, Curtea de Argeș. Ce s-a făcut pentru accesarea acestui proiect major? S-a vorbit despre el în urmă cu patru ani. De atunci, nu s-a făcut absolut NIMIC. Acum, conducerea CJD invită agențiile de turism să plimbe turiștii prin fostele capitale!? Cum să-i plimbe când drumurile sunt pline de gropi iar monumentele din cele trei orașe stau să cadă? Ce să vadă turiștii? 

În finalul comunicatului ni se dau asigurări că lucările se vor finaliza cu bine. 

Ennio Piazza, reprezentantul firmei care a câștigat contractul de execuție, a dat asigurări că va respecta termenele stabilite în contract și va demara cu rapiditate lucrările prevăzute în proiect: „Ne simțim deja ca acasă aici, avem o experiență îndelungată în restaurare și vă asigurăm că ne vom apuca repede de lucru și vom finaliza cu bine lucrările”.

După experiența precedentă cu proiectul de la Curtea Domnească suntem sceptici și temători. Având în vedere întârzierile de până acum și slaba comunicare pe această temă îngrijorarea crește. Sigur, nu i se pot imputa actualei conduceri termopanele, gresia, cimentul, dar ele tot acolo sunt, iar zidurile se macină fără să-i pese cuiva. Actualul proiect nu va muta termopanele din loc. Atașăm și câteva fotografii care explică de ce este bine să existe transparență publică, să existe dezbateri, să existe un concurs de idei atunci când vorbim despre lucrări de restaurare ale monumentului față de care orașul Târgoviște își are acum întreg viitorul agățat.  

Autor, Iulia Ghercă