ASOCIAȚIA SALVAMONT DÂMBOVIȚA, EDUCAȚIE MONTANĂ PENTRU TINERI

Stimabili iubitori de munte, natură și aventură, în perioada 19-25 iulie, anul în curs, Asociația Salvamont Dâmbovița a organizat activitati specifice proiectului “EDUCATIE MONTANA” finanțat de către Consiliul Județean Dâmbovița prin programul anual de finanțare din fonduri nerambursabile. Activitățile desfășurate au cuprins trei etape: pregătirea, desfășurarea activităților practice în zona montană și evaluarea.

În prima etapă au avut loc acțiuni de informare și pregătire, unde s a prezentat regulamentul, echipamentul și programul.

Etapa a II a a cuprins probe practice în zona montană înaltă a județului Dâmbovița din Munții Bucegi, respectiv, escaladă alpină în zona Vărăriei Mici, unde se află mai multe trasee școală pentru cei care doresc să învețe tainele alpinismului și unde tinerii au putut vedea prin experiența proprie ce înseamnă să urci și să cobori un traseu tehnic pe munte.

A urmat explorarea mediului speologic prin vizitarea Peșterii Ialomiței și Pustnicului din zona Peștera.

Mai la final am lăsat drumeția în orizontul local, zona Horoabe, unde am prezentat unele strategii în ceea ce privește turismul montan, pornind de la echipamentul minim adecvat, colectarea de informații despre traseul ce urmează să fie parcurs, studierea evoluției meteo și ce trebuie făcut atunci cand ne aflăm în impas pe munte.

N am neglijat nici partea cea mai sensibilă, respectiv cea de protective a mediului, care reprezintă o componentă elementară în etica fiecărui montaniard. Mediul natural montan trebuie lăsat exact așa cum a fost găsit, ba mai mult, chiar curățat prin activități de ecologizare acolo unde este cazul.

Tinerii participanți în proiect, au primit cadou la final, bentițe personalizate si rucsacuri de tură, precum și alte produse cu specific montan, ca răsplată pentru implicara în activitatea montană.

Mulțumim în mod expres Consiliului Județean Dâmbovița pentru sprijinul acordat în derularea acestui proiect!