BUNE PRACTICI AGRICOLE – POARTĂ ECHIPAMENTUL DE PROTECȚIE CÂND UTILIZEZI PRODUSE DE PROTECȚIA PLANTELOR

Poartă echipamentul individual de protecție! Fii responsabil faţă de sănătatea ta şi a celorlalţi!

SUI – Inițiativa de Utilizare în Siguranță a Produselor de Protecția Plantelor este un proiect derulat de către Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România (AIPROM), alături de CropLife Europe, prin intermediul căruia își propune să îi încurajeze pe fermieri să poarte echipamentul individual de protecție de fiecare dată când manevrează sau aplică produse de protecția plantelor și să implementeze măsuri de bune practici agricole în fermă, pentru a proteja mediul înconjurător.

Începând cu anul 2010, în cadrul proiectului SUI al AIPROM au fost organizate multiple sesiuni de instruire pentru fermierii din mai multe zone ale țării. Fermierii au primit informații importante legate de motivele principale pentru care ar trebui să poarte echipamentul individual de protecție recomandat, care sunt elementele componente ale echipamentului de protecție necesare în fiecare etapă a utilizării produselor de protecția plantelor, precum și ce măsuri trebuie implementate atunci când se aplică tratamente fitosanitare. Prin acțiuni de promovare realizate în colaborare cu Oficiile Fitosanitare Județene, proiectul a fost propagat la nivelul întregii țării. În cadrul programului de instruire pentru utilizatorii profesioniști, consultanți și distribuitori a fost inclus un modul destinat prezentării proiectului SUI.

Incepând din 2019, eforturile AIPROM s-au concentrat pe acțiunea de promovare a purtării echipamentului individual de protecție în principalele bazine legumicole din țară, în zone precum: Matca, Izbiceni și Băleni-Sârbi. În implementarea proiectului SUI s-au implicat distribuitorii de inputuri pentru agricultură şi fitofarmaciile care își desfășoară activitatea în bazinele legumicole acoperite de Inițiativa de Utilizare în Siguranță a Produselor de Protecția Plantelor a AIPROM.

Să obțină produse agricole suficiente, sigure și sănătoase este important atât pentru fermieri, cât şi pentru consumatori, iar prin purtarea echipamentului individual de protecție producătorul agricol dovedește că are grijă de sănătatea lui și a celor din jur. Fiecare utilizator de produse de protecție a plantelor trebuie să poarte elementele echipamentului individual de protecţie: ochelari, mască, mănuși, cizme și combinezon de protecție.

Echipamentul minim recomandat în momentul aplicării produselor de protecția plantelor

Echipamentul minim recomandat în momentul aplicării produselor de protecția plantelor este format din: combinezon, mănuși, cizme, ochelari și mască de protecție. Purtaţi echipament de protecţie pe toată durata utilizării produselor de protecţia plantelor! Identificaţi şi folosiţi echipamentul de protecţie recomandat de producător, conform indicaţiilor de pe eticheta produsului.

Echipamentul de protecţie se spală şi se depozitează separat de hainele obişnuite, într-un spaţiu special destinat. Înlocuiţi echipamentul uzat sau deteriorat, în special componentele cu durată de utilizare limitată. Imediat după utilizare, spălaţi părţile reutilizabile din echipament. Spălaţi-vă pe mâini şi pe faţă.

Citiți mereu eticheta produsului pe care intenționați să îl aplicați!

Eticheta reprezintă documentul oficial care cuprinde toate informațiile importante privind identificarea produsului, spectrul de activitate, gradul de risc şi măsurile de siguranţă. Citiţi cu atenţie şi urmaţi instrucţiunile privind utilizarea corectă a produselor de protecţia plantelor pe care intenționați să le aplicați.

AIPROM le oferă fermierilor care doresc să facă parte din proiectul SUI pe perioada campaniei agricole primavara-vara 2021 posibilitatea de a împărtăși altor fermieri experiența lor privind purtarea echipamentului individual de protecție, prin intermediul unui interviu prezentat pe canalele media ale asociației. Sunaţi sau scrieţi la AIPROM si veti primi gratuit un set demonstrativ al unui echipament individual de protecţie complet!